Västerbottens informationsportal för byggnadsvård, hushållning och samhällsutveckling

Farstukammaren

Skarvarna mellan treetexskivorna täcks med pappremsor. Foto: Pernilla Lindström.

En stor del av sommaren 2007 ägnade vi åt att restaurera farstukammaren som skall bli ett av husets två sovrum. Kammaren användes som sal av den första familjen som bodde här. De två barn som är födda i huset är födda i detta rum på 1920-talet. På 1930-talet när huset bytte ägare verkar det som att rummet fick ny användning som kammare och att salen flyttades upp till den större kammaren i övervåningen. Restaureringen påbörjades med att fönsterbänkarna och garderobsdörren målades. Fönstren har under en period haft sönderslagna glas och det har då regnat in i rummet och färgen på fönsterbänkarna var därför helt bortnött. Vi målade fönsterbänkarna med samma kulör som finns på karmar och foder, vit linoljefärg bruten med ca 3% grön umbra, som vi själva bröt fram på plats för att få rätt kulör.

I ett hörn av rummet finns en inbyggd garderob, som antagligen har byggts på 1930-talet, med en dörr av faner som aldrig har varit målad. Vi valde att måla garderobsdörren i samma kulör som övriga snickerier i rummet för att få ett enhetligt intryck. Eftersom den befintliga tapeten, en gul rutmönstrad tapet i funkisstil, satt mycket dåligt vid underlaget av treetex fick vi lov att riva bort betydligt mer av den än vad vi hade önskat för att få den nya tapeten att sitta. Det som gick att spara lät vi sitta kvar så att även andra i framtiden kan hitta husets alla tidslager. Skarvarna mellan treetexskivorna som man har isolerat rummet med var tidigare dolda av pappremsor vilka vi även fick ersätta med nya eftersom också de satt dåligt. Pappremsorna tillverkade vi själva av tapetpapp som vi köpte från Gysinge Byggnadsvårdscenter. De limmades upp med vanligt tapetklister.

Farstukammaren tapetseras om med ett nytryck av en tapet från sekelskiftet 1900. Foto: Pernilla Lindström.

Efter färdigt underarbete satte vi upp ny tapet samt bård. Tapeten och bården heter Gysinge och är en kopia av en sekelskiftetstapet. De tillverkas av Durotapeter och kan köpas från Duro eller via Gysinge Byggnadsvårdscenter. Boråstapeter tillverkar även en förenklad version av samma tapet i grön och i blå färgställning. Denna typ av tapet blev vanligt vid sekelskiftet och behöll sin popularitet en bit in på 1920-talet.

Golvet var fullt av fula fläckar från den tid då fönstren varit trasiga då det kunnat regna och snöa in hur som helst. Vi funderade på att måla golvet för att dölja fläckarna men bestämde oss för att börja med att såpskura golvet och se hur det blev. Först skurade vi golvet med rent kallvatten för att få träet att resa sig. Sedan skurade vi med såpvatten och sist av allt sköljde vi golvet med rent kallvatten. Överflödigt vatten torkade vi bort med en trasa och sedan lät vi golvet självtorka. Till vår stora förvåning och glädje hade alla fläckarna försvunnit och vi stod där med ett riktigt vackert grangolv. Så målning av golvet uteslöts och hädanefter kommer det att behandlas med såpskurning en gång om året.

Taket, som är pappspänt och limfärgat har vi inte rört. Det har vissa skavanker, särskilt vid östra ytterväggen där fasadpanelen var så dålig så att vatten har kunnat rinna in längs väggen. Där fanns även en mindre rivskada i pappen som vi fäste upp med lite tapetklister. Målningen av pappen ser idag inte helt perfekt ut men för att måla om en limfärgsbehandlad yta måste man först tvätta ner den gamla färgen. Eftersom det är ett ganska stort företag och färgen i vårt tak inte är i så dåligt skick valde vi att behålla den befintliga färgen. Istället borstade vi bara av det med en mjuk borste så att vi fick bort damm och spindelväv.

 

Hålla hus