Västerbottens informationsportal för byggnadsvård, hushållning och samhällsutveckling

Lilla kammaren

Lilla kammaren uppe efter åtgärd. Foto: Pernilla Lindström.

Väggar

Våren och sommaren 2008 gjorde vi underarbetet av väggarna i lilla kammaren uppe inför omtapetsering. Masonit spikades över all befintlig tapet för att jämna ut väggarna. Under sommaren 2009 fortsatte arbetet med kammaren uppe, det blivande gästrummet. Vi började med att tapetsera över skarvarna mellan masonitskivorna med tapetremsor som vi skar till ur oblekt tapetpapper som vi köpt från Gysinge Byggnadsvårdscentrum. När remsorna satt på plats påbörjade vi tapetseringen. Vi valde att tapetsera med en kopia av en tapet från sekelskiftet 1900 som var populär ända in på 1920-talet. Tapeten heter Klöver och kommer från Duros kollektion Gammalsvenska.

Väggarna i lilla kammaren uppe tapetseras med ett nytryck av en tapet från sekelskiftet 1900. Foto: Pernilla Lindström.

Taket

När vi var färdiga med underarbetet på väggarna sommaren 2008 övergick vi till att skrapa taket i rummet. Eftersom färgen satt mycket dåligt här, antagligen pga fuktvandring i huset, så lossnade så gott som all färg när vi skrapade. Det innebär att taket fick målas tre varv med linoljefärg istället för bara två varv vilket räckte i bottenvåningen. Grundmålning skedde med zinkvit linoljefärg från Engwall & Claesson. När tapetseringen var färdig sommaren 2009 målade vi taket två varv med vit linoljefärg bruten med ca 3% grön umbra. Färgen bröt vi själva.

Golvet

Efter tapetsering och målning av taket återstod bara golvet, ett trägolv med smala granplankor. I bottenvåningen har vi såpskurat trägolven men eftersom detta rum ligger på övervåningen och det finns ett limfärgat papptak i rummet under så valde vi att torka golvet istället för att inte få skador på papptaket. I slutändan blev golvet trots det fritt från gamla missfärgningar och fuktfläckar och behövde ingen vidare behandling.

 

Hålla hus