Västerbottens informationsportal för byggnadsvård, hushållning och samhällsutveckling

Färgsättning

Bestämning av färgsättning med hjälp av NCS-karta. Foto: Maria Löfgren, Västerbottens museum.

Välja färgsättning

Ett äldre hus blir ofta vackrast om det målas i sina ursprungliga färger eller ges någon annan tidstypisk färgsättning. För att ta reda på hur huset tidigare varit målat finns olika sätt att gå tillväga. De ursprungliga färgerna kan ofta skrapas fram direkt på fasaden. Tänk då på att inte skrapa på ställen som varit utsatta och där färgen flagar. Där är ursprungsfärgen troligen helt borta och de färger du hittar halvgamla. Välj i stället skyddade ställen högt uppe på fasaden och upptill på fönsterbågarna, där du har anledning att tro att alla färglager sitter kvar.

Använd en vass kniv och skrapa försiktigt fram skikt efter skikt. På ett hus från 1900-talets början kan man ofta hitta 8-10 färglager och få en spännande inblick i hur färgmodet växlat genom tiderna. Även gamla foton kan vara till bra hjälp. Här kan man, även om fotona är svartvita, få reda på hur huset vid ett visst tillfälle varit målat i sin helhet: om fasaden varit ljus eller mörk, om foder, knutar och andra listverk varit fram­målade i avvikande nyans och om fönsterbågarna varit vita eller kulörta. Ibland kan det vara svårt att få fram någon information om husets tidigare färger. Det är inte heller alltid som den ursprungliga färgsättningen faller dagens ägare i smaken. Då kan det vara ett alternativ att måla huset i någon annan färgsättning som är typisk för husets tillkomsttid.

Provmålning av ny färgsättning på Nysätra kyrka. Foto: Lena Tengnér, Västerbottens museum.

Provmåla

Det är svårt att bedöma hur resultatet kommer att bli från ett litet färgprov. Ett sådant ser mörkare ut än vad färgen blir när den målas upp i stor skala. Dämpade gråtonade nyanser blir mer färgstarka vid uppmålning. Kontrasten mellan olika kulörer förändras också när ytorna blir stora. Därför bör du alltid provmåla innan du gör ditt slutliga färgval. Välj ut en lämplig plats på fasaden, där provet kan betraktas både på nära och på långt håll och där det även kan ses mot husets bakgrund och omgivning. Provytan bör vara minst 1 m2 och omfatta del av fasad, foder och föns­­ter­båge. Det är lättare att bedöma resultatet om provytan är prydligt gjord och utgör en väl avgränsad fyrkant. Är du osäker kan flera provmålningar göras intill varandra. Olika alternativ till färg på fönsterbågen kan också målas upp på lösa ribbor med dimensioner lika fönsterbågens.

Skydda mot stänk

Glöm inte att skydda sockeln och fönstrens glasrutor mot stänk när du målar fasaden. Färgstänk på en sockel av sten ser inte bra ut på ett i övrig vackert målat hus. Färg som torkat på glasrutor kan avlägsnas med rakblad.

 

 

Hålla hus

Läs mer om …